Kabak çiçeğinin sapını kesip dışındaki dikenimsi yapraklarını ayıklıyoruz.
Çiçeklerin ağız kısmı açılarak su dolu kaba koyuyoruz. Çalkalayarak yıkıyoruz. Bu işlemi birkaç kez yineliyoruz. Dolduruncaya dek suyun içinde bekletiyoruz. Sudan çıkarıp bekletirsek tekrar ağız kısımları kapanabilir bu da doldurma işlemini zorlaştırır.
Yeşillikleri, domates ve soğanı doğruyoruz. Çukur bir kaba pirinci yıkayıp süzerek alıyoruz. Üzerine doğradığımız malzemeleri ekliyoruz. En son tuz, karabiber, ekşi ve 1 yemek kaşığı zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz.
Yaprakları açınca göreceğimiz boru şeklindeki tohum kısmını çay kaşığı yardımı ile çıkarıyoruz. Bu kısım bazı cinslerde acı oluyor bu da dolmanın lezzetini bozuyor. Tohum kısmını çıkardığımız çiçeklerimizi tatlı kaşığıyla dolma harcımızla dolduruyoruz. Doldurduğumuz çiçeklerin yaprak uçlarını sıra sıra kapatıyoruz.
Doldurduğumuz çiçeklerimizi tencereye diziyoruz. Üzerine yaklaşık 2 kahve fincanı suyu, tuzu ve kalan 1 kaşık zeytinyağını koyuyoruz. Tüm dolmalarda yaptığımız gibi düz bir tabağı ağırlık yapması için dolmaların üzerine kapatıp ocağa alıyoruz. Kaynayınca ağzını kapatıp kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişiriyoruz.
Dışarı sızan pirinçlerden birini alıp pişti mi diye kontrol ediyoruz. Pişmişse ocaktan alıyoruz. Kısa bir süre ilk sıcaklığının geçmesini bekledikten sonra servis ediyoruz. Arzu edenler soğuk da tüketebilir. Afiyet Olsun…
Kabak çiçeği sabahın erken saatlerinde hala ağızları açıkken toplanıp birkaç tanesini içiçe geçirerek dolaba kaldırılır. Mümkünse aynı gün pişirilir. Çiçek olduğundan çok çabuk soluyorlar. Yıkarken de özen gösterilmeli çok çabuk yırtılıyorlar. Akan suyun altında yıkamak yırtılmalara yol açabilir. Bu sebeple su dolu kabın içinde yıkıyoruz. Doldururken içindeki tohum kısmını çıkarıp atıyoruz. Bazı cins kabakların çiçeklerinde bu kısım acı oluyor. Bildğiniz bir çeşitse çıkarmayabilirsiniz.
Ben tüm dolmalarda ekşisini iç malzemeye ekleyerek yapıyorum. Böylece dolmanın ekşisi içine işlemiş oluyor. Ekşi olarak da nar ekşisini tercih ediyorum.