Ayvayı güzelce soyup çerini çöpünü ayıklayalım. Bu aşamada bunları çöpe atmayalım.
Soyduğumuz ve temizlediğimiz ayvaları limonlu suda bekletelim.
Bu sırada tatlıyı hangi tencerede yapacaksak ayvanın kabuklarını ve çöplerini tencerenin dibine koyalım. Üzerine ayvaları ters bir şekilde kapatalım.
İçine şekeri, çubuk tarçını, karanfili ekleyelim. İsteğe bağlı olarak yıldız anason ve taze lavantadan kopartıp ufalayıp içine ekleyebilirsiniz. Hem güzel bir koku hemde aroma verecektir.
Kiraz sapı ise içinde bulundurduğu güçlü antioksidan ve bir sürü vitamin bulundurduğundan tatlınızı hem sağlıklı hem de daha kırmızı yapacaktır.
En son ayvanın çekirdeklerini de ekledikten sonra yaklaşık olarak 1,5 su bardağı suyu ayvanızın sululuğuna ve nasıl sevdiğinize göre suyu azaltıp çoğaltabilirsiniz. Ekleyelim ve kaynaması için yüksek ateşte altını açalım.
Kaynayan ayvaların altını en küçük ocakta en kısık ateşte pişirmeye başlayalım. Burada ki önemli nokta ayvaların hem rengini vermesini sağlayacak nokta kısık ateşte sabırla pişirmektir.
Pişen ayvaları tencereden alıp soğuması için başka bir kaba alalım. İlk sıcaklığı gittikten sonra üzerine fındık, fıstık kaymak veya dondurma ile servis edebilirsiniz.
Ayrıca altındaki çeri çöpü başka bir tencereye alıp bir miktar su ile kaynatıp kendinize meyve suyu yapabilirsiniz.
Ayva’ların hafif sulu fakat sert olmasına özen gösterin.
Eğer ayva tatlınız istediğiniz kırmızılığa gelmezse, doğal yöntemlerden; lohusa şekeri, vişne suyu veya bir miktar kırmızı şarap kullanabilirsiniz.