Aşçılık Mesleği - Öğrencilerin ve Öğretmenlerin Yaşadıkları

             son yıllarda, İzmir ilindeki mesleki okullara seminerlere gidiyorum ve gelin görünki genelleme olarak bahsedecek olursak ne bir tava ne bir tahta ne bir düzgün fırın ne de sunum yapacak bir tabak dahi yok. Zaman içinde zor zar temin edilmeye çalışılıyor.        Belki diğer branşlar içinde de bu tip sıkıntılar var belki ama tabi ben sadece kendi meslek penceremden bakıyorum olaya şimdilik.

           Değerli Öğretmenlerimiz ise malzeme olmadan Öğrencileri için malzeme olanağı yaratmaya çalışırken bunu sağlayamayan Ööğretmenle ise sanal anlatmaya çalışıyor belkide ama olmuyor tabi, sonra bu iyi niyetli Öğretmenler bazen kermes düzenleyip bir şekilde malzeme parasını çıkarıyorlar, bazen de firmalara gidip rica minnet içinde bir şeyler talep ederek çocukları gibi benimsedikleri öğrencilerine imkan oluşturmaya çalışıyorlar. peki niçin ? hepsi eğitim için eğitime katkı için. Öğrenciler ellerinde araç gereç olmayınca staj dönemine kadar bekliyorlar staj dönemi gelse de bir şeyler görsek artık derken çat kapı geliyor staj dönemi peki ne oluyor ? staj için yer bulmakta zorlanıyorlar ama nafile yer yok ! öğrenciler staj yeri bulabilmek için canları dişlerine takıyorlar resmen. Neyse ki bulanlar rahatlıyor.

        Öğrenciler staj için gittikleri işletmelerde onları ayrı sürprizler bekliyor, işletmeciler genelde onları stajyer olarak değil yarı usta olarak görüp işletmelerinde çalışan ustalara biraz eğitim verin öğretin yapsınlar sözü ile konuyu keskin bir şekilde kapatıyorlar. Ustalar bu durumlardan hiç memnun olmuyorlar tabi bir taraftan işlerin yetişmesini sağlarken stajyerler sağlıklı bir staj bilgisi verme zamanları olmuyor. Öğrenciler bu maraton gibi staj dönemlerin sonunda staj döneminin nasıl geçtiğini anlamıyorlar. bazı yerler güzel olmakla beraber çoğu yer staj kriterlerine uymadığı için okullarındaki eğitimin bir değişik halini staj dönemlerinde de yaşıyorlar. staj döneminde bazen 3 yere kadar değişik yerlerde stajlarını bitiriyorlar sebeplerimi bayağı çok aslında.

             Neyse gelin okullarımıza geri dönelim her mesleki okulun almış olduğu ödenekler var peki bu ödeneklere ne oluyor bazen hiç yerini bulmuyor sanki,  Bazı öğrenciler var azmi ile gözümden düşmeyenler göze çarpanlar var bazen öğretmenlerinden destek alanlar var bazen de hiç destek görmeyenler var örneğin; bir üniversite öğrencisi var öğretmenin peşinden koşturuyor ama kulak asmayan bir öğretmen fakat bu öğrenci dedim ya azimli sesini duymayan öğretmen olunca başka yerlere duyuruyor ve yemek yarışmalarına katılıyor 1. ncilik alınca okulda ilgi görünce işte o ilgisiz öğretmen sahipleniyor bir anda o benim öğrencim diye...tabi bir de öyle bir Öğretmenler var ki öğrencilerini adım adım takip eden yarışmalara hazırlarken onun kadar heyecanlanan öğrencinin kendi imkanı ile katıldığı yarışmaya malzemesi yetişmeyince cebinden para ekleyen Öğretmenler de var.

          Aslında bu karışık anlatımda temel ihtiyaçların okullarda karşılanmadan ve staj boyutlarına kadar yerine oturmadan işleyen bozuk bir sistemi vurgulamaya çalıştım ve içinde bocalayarak başarıyı yakalamaya çalışan öğrenciler ve Öğretmenleri anlatmaya kısmen çalıştım. Bu anlattıklarım yaşananların belki % 10 'u  ama yinede önemli olan imkansızlıklar olsa da bu imkansızlıklar içinde başarıya koşan ve yakalayan insanların da var olduğunu anlatmaya çalıştım

          Daha güzel ve imkanların uygun olduğu bir eğitim + sistemleri görmek dileğiyle

sevgi ve saygılarımı sunuyorum

Coşkun Ustam merhaba teşekkür ederim. Aslında daha çok detay var fakat konuyu uzatmak istemedim ve senini o güzel dileğine bene katılıyorum

Erdogan usta tam olarak eksiksiz deyinmişsin konuya insallah birgün düzelir bu düzen

Erdoğan Atabay