Ana Yemek Tabağı - 1.Bölüm / Sunum

Bir yemeği yemeden önce gördüğünüz için göze. mümkünse koku duyusuna, damak zevkine ve atlanmaması gereken en son mideye hitap edebilmelidir. ve başlangıç olarak ilk bu bölümde sunumdan bahsedeceğiz

 

Ana Yemek Tabağı - 1.Bölüm / Sunum

 

                Bir yemek sunumunda öncelikle kullanılan tabağının yemeğe uygunluğu çok önemlidir, Eğer ince bir ayrıntı ekleyecek olursak kullanılacak ürünlerin şekli ve duruşuna göre tabak kare, yan dikdörtgen oval veya yuvarlak gibi gibi seçenekler gözetilmelidir. Bazı soslu yemekler için ise keza aynı mantıkta sosun akışkanlığına yada duruşuna uygun tabak seçilmelidir. Ancak bu durum olmazsa olmaz kanunu değildir.Bazen de yemeği tabağa uydurmak zorunda kalabilirsiniz bu yüzden hayal, tasarım ve  yaratıcılık gibi durumlar ortaya çıkıyor.İşte bunun için mutlaka alt yapı bilgisine sahip olmanız gerekiyor sıfır yada az bir bilgi ile hayal ve tasarımı sağlamak çok zor olacaktır.

Yemek sunumlarınızda tabağınızın sıcaklığı  ılık üzerinde olmalıdır, çünkü yemekleriniz kısa zamanda soğumaz ve et ürünleri özellikle steak' lerde kan salma olayını (''medium cooked ''orta pişmiş- etler için) minimumu yaşarsınız, Diğer türlü  sıcak et  soğuk  tabak  temasında servis masasına gidene kadar etin kanlıbir şekilde sulu bir tabağa dönüştüğünü görebilirsiniz.

 

Ana yemekte ana ürün olan neyse (et,balık,tavuk, v.s.) genel olarak hiç bir şekilde sos ve garnitür tarafından örtülmemeli ve kaybolmamalıdır, hiç bir yan ürün ana yemekten fazla olmamalıdır Kısacası ana tema neyse o ön planda olmalıdır.

 

Eğer bir restoranda müşterinize yemek servis edecekseniz,hazırladığınız yemek sunumunda, servisi alan kişi yani müşteri yemeğini yerken zorlanmadan tabakta hareket edebilmeli, garnitürler genel olarak kati suretle ana yemekten ayrı olmalı ve temas etmemelidir. Çatal bıçak kullanılırken örneğin kesilen et parçası ayrıştığında diğer ürünlere çarpmamalı, kısacası tüketici ( müşteri ) olan kişi tabakta konforu yaşamalıdır.

 

Bazen ilk sorulan soru şu; Sunumda en çok neye dikkat etmeli ?,

                Bencebu soru yanlış bir soru çünkü bunun tek cevabı yok, örneğin kısaca sıralayacak olursak

1) Tabağınız şık olmalı

2) Tabaktaki sunum ne kaba nede zayıf olmamalı

3) Tabağı çok doldurmak çok çeşitli ürünler koymak tabağı zengin kılmaz aksine karman çorman bir görüntü taşır

4) Ürünler tabaktan dışarı taşmamalıdır

5) Soslu bir yemekse sosunuz çok dağılmamalıdır

6) Eğer bir et yemeği varsa tabağınızda et tabağa suyunu salmamalıdır

7) Garnitürleriniz yemeğe uygun gözükmelidir Özellikle et,balık,tavuk yemeklerinde Yeşillik salatası bulunmamalıdır

8) et için ayrı - balık için ayrı-tavuk için mümkünse farklı garnitürler kullanılmadır (GARNİTÜRLER adlı Yazımızda bunları okuyabilirsiniz)

9) Tabağınız servis edeceğiniz masaya uygun seçilmelidir.

10) Çabuk deforme olan ve hijyen olmayan tabaklar Kullanılmamalıdır

11)  Sunumlarda hemyemek hem garnitür mat ve koyu tonlarda mümkünse olmamalıdır en azıdan biriiştah açıcı renkleri taşıyor olmalıdır

12) Dekor amaçlı kullanılan örneğin biberiye yada diğerterim ile rosemary , bence yenilmeyen ürün tabağa konmamalıdır olan genelilkesini aralamakta fakat tabağı şık bir sunuma kavuşturduğu bence gerçektir

13) Sunumda çok detay sizi zaman ve yemeğin kaliteli olarak zorlayacaktır bunun için durumunuzu, ekipmanınızı ve ekibinizi iyi değerlendirmelisiniz.

14) Sadelik taşıyan zarif sunumlar şahsen tercihimdir

15) Ve en öenmli konulardan birisi tartışmasız tabağınızın hijyen olmasıdır.

 

Execuitve Chef

Erdoğan ATABAY

Tülay satıcıöz 24.08.2019 19:54

Yazınız çok bilgilendirici olmuş. Bende aşçılık yardımcısı kursuna gidiyorum, sizin bilgiilerinizden faydalanmak isterim nasıl size ulasabilirim, takip bilgilerinizi yazabilirmisin..

Tülay Hanım teşekkür ederim, Mutfak Ailesi üyeliği sayfamda Hakkımda bölümünde sosyal medya linklerim mevcuttur butonları tıklayarak ulaşabilirsiniz. iyi günler dilerim

Erdoğan Atabay