Somon Gravlax Nedir ? Nasıl Yapılır ?
Somon Gravlaks Nedir ? Nasıl Yapılır ? 
İskandinav   yemekleri -  İskandinav   Mutfağı  –  Somon Gravlax
 
Soğuk denizlerden gelen ve  değerli bir balık olan Somon balığı Dünyaca özel bir balıktır.
İskandinav'lar  bu balıktan bakın nasıl bir tarif oluşturmuş.
 
Gravlaks (ya da Gravlax) nedir eğer  kısaca anlatacak olursak 
Somon gravlaks /gravlax İskandinav ülkelerinde yapılan ve soğuk olarak ikram edilen atıştırmalık bir  yiyecektir. Bu yemek Somon balığının kılçıklarının temizlenmesi ve balığın kuyruk bölgesinin tercih edilmesiyle beraber tuz, toz şeker, dereotu ve İskandinavların patatesten elde ettiği bir içki olan aquavit 'ten  (akvavit içkisi ) az miktarda ekleyerek terbiyeli soğuk pişirme yöntemi ile streçlenip ve üzerine baskı yapması için bir ağırlık ile artı 4 dolapta 1 ile 3 gün arasında bekletip daha sonra dolaptan çıkarıp su ile, daha önce eklenen dereotu, tuz ve şekerler arındırırlıktan sonra bir fileto bıçağı ile ince dilimler keserek peksimet tarzı ürünler ile servis edilmesiyle ve tabi yanına iyi bir hardal sos ile tadı tam bir İskandinav tarifi olan Somon Gravlaks ortaya çıkaracaktır.
Not: Balık eskiden beri alışagelinen yapısı derili olmasıdır ve balığın bütünlüğünü korumak içindir ancak günümüzde derisizde yapanlar mevcuttur.

SOMON GRAVLAX'IN TARİHÇESİ
Bu yemeği Ortaçağda İskandinav balıkçılar deniz kıyısında gelgitin ulaşmadığı kısımda somonu tuzlayıp kuma gömerek yaparlarmış.  Gravlaks adı, İskandinav dilinde “grav” kelimesi (mezar demek) ve “lax” kelimesinin (somon demek) birleşiminden geliyor ve kelime anlamı tam olarak “gömülü somon” demek.  Günümüzde ise somon gravlaks (gravlax) kuma gömmek yerine tuz, şeker ve dereotu ile birkaç gün marine edilerek yapılıyor.  Bu metod başka yağlı balıklar için de kullanılabilir ama en çok somon ile yapılıyor.  Aperatif olarak da servis edilebilen gravlaks (gravlax) incecik dilimleniyor ve dereotu – hardal sosu ile beraber ya ekmek üzerinde ya da yanında haşlanmış patates ile yeniyor.  
 
Dip Not::
               ''Gravlax'' İskandinav mutfağından somon ile hazırlanan fermente edilmiş bir yiyecektir. SOMON dışında RİNGA ve bazı KÖPEK BALIĞI cinsleri dahil olmak üzere diğer yağlı balıklarda ayni şekilde hazırlanabilir. Balıklar ya variller ya da toprakta huş ağaç kabuğu ve taşlar ile kaplanarak fermente edilmeye bırakılır ve sonrasında bu farklı bir işlem yapılmadan tüketilmeye hazır hale getirilirdi.
 
Somon Gravlax & Gravlaks tarifi için buraya > TIKLAYIN
 
-----------------------------------------------------------------------------------------------
aquavit Nedir ? 
Akvavit İçkisi
               Bir  içki düşünün somon balığında kullanılıyor olsun ama bu içki deniz yolu ile günlerce yol alarak bir fıçı içinde sallanarak ve kıvama gelen bir içki olsun.
İskandinavya'nın patatesten damıtılarak yapılmış, alkol derecesi yüksek, milli rakısı
aquavit, patatesten damıtılan alkolle yapılıyor. içine tat ve renk versin diye, bir takım otlar ve baharatlar konuluyor. en baskın baharat ise bir çeşit kimyon. alkol derecesi 42 ile 45 arasında değişiyor. aquavit’in piyasaya sürülmeden önce ekvatoru iki kere geçmesi gerekiyor. ‘hayat suyu’ anlamına gelen aquavit, bir dizi rastlantıyla oluşmuş bir içki. öyküsü şöyle: 1850 yılında norveçli bir içki üreticisi, damıttığı aquavit’i avustralya’ya götürmeye karar verir. yanında çalışanlar içkiyi yanlışlıkla, içinde daha önce sherry -alkolle kuvvetlendirilmiş özel kırmızı şarap- saklanmış fıçılara doldururlar. fıçılar gymer adlı gemiye yüklenir. sallantılı ve uzun bir yolculuktan sonra gemi avustralya’ya varır. ama içkilerin sahibi karaya ayak basmadan ölür. kaptan fıçıları ne yapacağını şaşırır. tekrar gerisin geriye norveç’e götürüp, içki tüccarının yakınlarına teslim eder. fıçıların tıpası açıldığında ortaya çıkan içki herkesi şaşırtır. aquavit, uzun yolculuk sırasında sallana sallana fıçıya sinmiş olan sherryi içine çekmiş ve olgunlaşmıştır. bu bambaşka bir içkidir artık. o gün bugündür aquavitler aynı yolu izleyip, sherry fıçılarında ekvatoru iki kere geçerler. bugün bu yolculuğu wilhelm wilhemsen şirketi düzenlemektedir. şişelerin arka yüzündeki etikette, içkinin ekvatoru geçiş tarihleri ve yolculuk ettiği geminin adı yazılır.
Görünüşü viskiye çok benzer ama baharatlı tadı cok daha farklıdır viskiden ve o kadar yolculuktan sonra, içkiye saygı duyulur mu demeyin ama içerken ben saygı duyarım kendisine hakikaten
Şişelerinin üzerinde "celebration of the scandinavian way of life" yazıyor genelde.
Viskiden iyidir votka ile yarışır. tütsülenmiş balık ve salamura ahtapot ile uyumludur.

İskandinav yarım adasındaki Nordik ülkelerin geleneksel milli içkisi. bizim için rakı neyse onlar için de aquavit o. patatesten üretilir ve tat olarak da votka ile benzer biraz,. biraz da viskiyi andırır. yüzde 38 ile 45 arası alkol oranına sahiptir çoğunlukla. ekvatoru geçmesi şart değildir aquavit üretmek için veya aquavit ismiyle satmak için ama bazı ünlü ve lüks akavit üreticileri hala bu geleneği devam ettirmektedirler. ekvatoru dolaştırılmasının adil nedeni bu içkilerin, nemli ve tuzlu deniz havasıyla, meşe fıçılar içindeki aquavit'e karakter ve tat katmaktır. 

 

 

Mutfak Ailesi