Sodyum glutamat Nedir ?
Sodyum glutamat Nedir ?
Sodyum glutamat veya MSG olarak da bilinen monosodyum glutamat 
Glutamat;doğal olarak en fazla ortaya çıkan esansiyel olmayan amino asitlerden biri olan glutamik asidin sodyum tuzudur

Monosodyum glutamat Nedir ? Zararları Nelerdir ? Neye Dikkat Etmeliyiz ? Ne Yapmalıyız ?

MSG katkılı gıdalar “Tad Alma” duyumuzu etkiliyor ve bundan dolayı bazen tadını alırken yediklerimiz o an için lezzetli fakat sonrası dehşet verici !


Japon  ve Çin mutfaklarında yoğun kullanılan monosodyum glutamat, Türkiye de hazır gıdalarda, sadece Türkiye değil bir çok ülkede yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu lezzet arttırıcının, özellikle çocukların gelişiminde önemli bir risk oluşturduğunu ve sıkça kullanıldığında birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini söylüyor.

MSG – Monosodyum Glutamat yan ekilerinden bazıları; alzheimer’dan parkinson’a göz hasarından çocuklarda büyüme hormonunun baskılanmasına kadar pek çok rahatsızlığa neden olduğunu bildiriyor.  MSG’nin reaksiyonlarına “Çin Restoranı Sendromu” da deniyor.
Yapılan araştırmalar, “Monosodyum glutamat”ın (E621)  retinadaki hücrelere saldırdığını gösteriyor…

Japon Bilim Adamlarının Açıklamaları;
Hirosaki Üniversitesi’nde görevli bilim adamı Hiroşi Ohguro ve ekibi tarafından yapılan deneylerde, farelere çeşitli miktarda monosodyum glutamat verildi. Japon bilim adamları, Glutamat maddesinin retinadaki (ağtabaka) hücrelere saldırdığını ve bu nedenle farelerin, görme yeteneğinin azaldığını tespit ettiler. Hiroşi Ohguro, lezzet verici olarak kullanılan monosodyum glutamat maddesinin yoğun olarak kullanıldığı Asya bölgesinde, glukom olarak bilinen göz hastalığının bir çeşidinin çok sık görüldüğünü belirterek, bu durumun araştırılması gerektiğini söyledi. Monosodyum Glutamat, Türkiye’de de pek çok hazır gıda da lezzet verici olarak kullanılıyor.  

Monosodyum glutamat”ın zararları
Nörotiksin bir madde olan MSG, sinir hücrelerine zarar veriyor.
Sebep olduğu hastalıklar ise, merkezi sinir sistemi tahribatına bağlı olarak Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları ve Sara (epilepsi),
Retinal dejenerasyonu (göz retina tabakası hasarı),
Yağ birikimi, doyma mekanizmasında bozukluk, Obezite,
Büyüme hormonunun baskılanması,
Pankreas hasarı, insülinde artış ve buna bağlı olarak diyabet gelişimi,
Böbrek ve karaciğerde hasar,
Bu madde hamilelerde plasenta bariyerini geçerek bebeklerinde aynı etkilere maruz kalmasına neden oluyor.

Msg '' Mono Sodyum Glutamat '' 
katkılı ürün grupları:
Bazı Tatlı-tuzlu hazır ürünleride
Bazı Tuzot Ürünlerinde 
Bazı Tavuk Bulyon
Bazı  Et Bulyon
Bazı  Sebze Çeşnilerde
Bazı Hazır Soslarda
Bazı Hazır Çorbalarda
Hemen hemen tüm cipslerde,
Bazı katı ve ekmek üstü yağlarda,

Maalesef ki, bu madde bazı ürün gruplarında; Monosodyum glutamat, Msg, Glutamic asit, Glutamin ve Glutamat olarak adlandırılmıştır  Bir kaç isimden dolayı akıl karışıklığı yaratabileceği gibi bununla beraber birileri farkında olmadan tüketme eylemini gerçekleştirmiş olacaktır.

Anneler ve Hamileler Dikkat !!  (Anne Adayları)
Anne karnında gelişmekte olan bebek ya da emzik çağında olan bebekler de MSG’den etkileniyor. Anne adayları ya da anne olanlar, yedikleri MSG’li hazır gıdalar nedeniyle hem hamilelikte hem de emzirirken, bu zarar verici katkı maddesini farkında olmadan bebeğinde almasını sağlıyor. Bu katkı maddesi bazı ülkelerde uyarı ile satılmaktadır. Bazılarında ise, çocuklar için üretilen ürünlerde kullanmak yasaktır

Mutfak Ailesi