Pomak Tuzu

POMAK TUZU

      Pomaklar, 1886 yılında Balkanlarda yer alan Özerk Pomak Timraş Cumhuriyeti’nin sonlanmasıyla, 1912 yılına kadar Anadolu’ya göçlerini tamamlamışlardır. Anadolu’nun farklı coğrafyalarının yanı sıra Konya ilinde yoğunluk göstermiş ve Konya delibaş isyanında Atatürk Pomak Halkını, İzmir iline bağlı olan Gaziemir ilçesine, eski adıyla Seydiköy’e sevklerini sağlamış ve buraya yerleşen Pomaklar, göçleri sırasında mutfak kültürlerini de beraberlerinde taşımış ve yerel lezzetlerinin günümüze kadar ulaşmalarını sağlamışlardır. Bu lezzetlerden en yaygın olanı; “Pomak Tuzu” dur.

Pomak Tuzu Nedir?
“Pomak Tuzu” adı verilen baharat karışımı çoğunlukla zeytinyağı ile birlikte, kahvaltılarda tüketilmektedir. Tarihten bugüne kadar gelen bu eşsiz karışımdır.

Pomak Tuzu Tarifi;
İçinde mısır, nane, kekik, tuz, karabiber, kimyon ve yeni bahar yer almaktadır.

 Pomak Tuzunun üretimini güzel İzmir'in nadide ilçelerinden olan Gaziemir'de Gaziemir Belediyesi, kendi iştiraki olan ''Porta Cafe Gaziemir'' ' de  üretime başlayarak hem Pomaklar'a hem de kültürlerine sahip çıkmıştır.

Tüketim tavsiyesi; bir tabağa zeytinyağı, diğer tabağa Pomak tuzunu döküp dumanı üzerindeki sıcak ekmeği önce zeytinyağına sonra çok az şekilde Pomak tuzuna batırarak tüketebilir, damağınıza bir lezzet şöleni yaşatabilirsiniz. 

Kültürelde, benzer olarak kızarmış ekmeğin üzerine zeytinyağı gezdirilip üzerine Pomak tuzu serpiştirilip yanında siyah zeytin yerlermiş

Küçük bir tavsiye daha, bu ürün tam kahvaltılık.

Jandarma Peyniri: Hayvancılıkla da uğraşan Pomaklar peyniri elde edemeyince azık olsun diye ve de tat olsun diye baharat, tuz ve mısır unu ile bir baharat çeşnisi oluşturup ekmeği zeytinyağına batırıp sonra karışımına kendi ırki adlarını verdikleri Pomak Tuzuna batırıp yerlermiş. 

 

Not Bilgi: Pomakların uğraşları HAYVANCILIK- DERİCİLİK- KATRANCILIK 

 

     

Mutfak Ailesi