'' Girit' ten Tire' ye Lezzet Festivali '' Büyük Bir Emek,Büyük Bir Azim ve Büyük bir Çaba !
1897 yılında Girit yarım adasında çıkan olaylar ve isyanlar sonrası 1902 yılında Türkiye' ye göç etmek zorunda kalan Türkler öncelikleTire' ye yerleşmişler ve daha sonra 1906 yılında şuan ki adını verdikleri Girit Köyüne yerleşerek köyün yaşamı bugünlere ulaşmasının temelini atmışlardır..Meşhur Bombacı Ali Çavuş ise bu köyün yetiştirdiği önemli kişilerden biri. Cumhuriyet 'in ilk yıllarında ilk Muallimlerinden bir kaç Muallime sahip olma ayrıcalığı ile(öğretmen) övünmekte haklı olan ve böylelikle eğitime çok önem veren bu köyün %90 nı çeşitli bir çok ilim alanına insan yetiştirmiş bir köydür.
Bu, narin doğa güzeli ve tarih kokan köyü ve de 100 yılı aşkın bir olay ve kültürü gündem yapan ve yaşatmaya çalışan ve bu organizasyonun baş mimarı ve yazarı ve bir Girit Gelini olan Syn. Semra Aydın hanımefendi her nekadar kurumlardan çok destek alamasa da, gönlü buruk olsa da yinede böylesi muhteşem ve nam salacak bir organizeyi yapmaktan gönlü mutluluktan göklerdeydi ve bence hakediyordu da. Değerli eşi ve Syn İbrahim Aydın bey ile birlikte yapmış oldukları Resim ve yöresel kıyafetten çeşitlikültürel eşyalara kadar bir çok ürünle oluşturdukları müze ise tam bir tarihiçeriyordu.Tabi Semra Hanım her ne olursa olsun tek değildi yanına yine kültürüne sahip çıkma duygusu ile destek olan arkadaşları vardı bunlardan sadece birisinin adı aklımda kalan Syn Hülya Gönenç hanımefendi ve eşiydi.
Bu değerli kültür lezzet festivalinde, bu köyün damadı olan değerli sanatçı ASRIN ve çok değerli İzmir Profesyonel Aşçılar Derneği de 25kişilik bir Şef Grubu ile desteklerini verdiler. Yapılan yemek yarışmasında Girit mutfağına ait ÇULLAMA yapıldı ve değerli jüriler sırası ile değerlendirme yaparak Affet ..... hanımefendiyi hediyesiyle birlikte birinciliğelaik buldular. ÇULLAMA ; bir kaç şekilde yapılsa da ben bir şeklini size aktarmak istiyorum.
Saç üzerinde yufka hafif gösterilip (pişirilip) kenarı alınır daha sonra kuru üzüm yada kuş üzümle kara biber ve tarçın ile pirinçten yapılan bir iç pilav yapılır. Ayrı bir yerde tavuk haşlanır. pilavın üzerine haşlanıp tiftklenen tavuk ilave edilerek karıştırılır. Bir tepsiye önce kuru yufka serilir hafifi tavuk suyu ile ıslatılır, üzerine tavuklu iç pilav konur ve üzerine tekrar kuru yufka serilip yine tavuk suyu ile iyice ıslatılır ve bir börek gibi kalıplaşması için fırında tekrar pişirmeye tabi tutulur tarifini de sizlere aktarmış olayım. bir daha ki seneye kısmet olursa bizler yine Semra Hanım ile birlikte olacağız
'' Teşekkürler Semra Aydın Teşekkürler '' tarhimize kültürümüze sahip çıkmaya çalışma önderliği yaptığınız için.