Çikolata Hakkında Bilgiler

ÇİKOLATA 

 

Tarihçe;
Kakaonun Latince Adı Tanrıların besini dir. 
Milattan sonra 600 yılında Mayaların ve Asteklerin ezilmiş kakao çekirdeklerini suyla karıştırmasıyla içecek olarak  tüketilmeye  başlanır. 
 
1700 lü yıllara gelinince  sanayi devrimi ile birlikte kakao yağının  bulunması ile İingiltere'de içecek yapımında kullanılmak üzere kalıp çikolata üretildi. 
TÜRKİYE'de ilk yerel üretim yapan çikolata fabrikası 1927 de Feriköyde kuruldu 
Bugüne kadar bulunan en eski çikolataya 2600 yıllık  bir çömleğin içinde rastlanmıştır. 
  
KAKAO
Batı Afrika,Batı Hint Adaları ve Güney Amerika'da üretilir
Ağaçlarda yetişen Kakao bitlisi 35 cm kadar olabilir  ve içerisinde 2-5 cm boyunda 20-40 arası tohum  olur  Aynı zamanda içlerinde kakao eti olur Çekirdekler ve eti Kakao bitkisinden çıkarılır ve muz yaprakları içerisinde mayalandırılır ve on gün  kadar güneşte  kurutulur. 
Kurutulan çekirdekler 140-150 C   10-35 dk arası aromaya göre kavrulur  temizlenir öğütülür ve kakao kakao yağı elde edilir. 
 
ÇİKOLATA ÜRETİMİ
Kakao yağı Kakao tozu şeker ve çeşitli aromalar ile çikolata üretilir. 
Çikolata üretme işlemi;
♦Hasat : İnsalar tarafından (yerliler) yapılır.
♦Mayalama; Yerliler tarafında muz yaprakları içerisinde veya Sera Yöntemi ile Yapılır.
♦Kurutma; Açık ve güneşli havada 10 gün.
♦Kavurma; Makine yardımı ile yapılır.
♦Ezme ve Kabuklarını ayıklama; Makine yarılımı ile yapılır. ( bu esnada kakao yağı ayrıştrılabilir, fakat direkt çikolata yapımında ayrıştırmaya gerek yoktur)
♦Öğütme; Makine yardımı ile yapılır.
♦Karıştırma; Makine yardımı ile yapılır.
♦İnceltme; Makine yardımı ile yapılır.
♦Konçlama; En önemli ve son işlemdir. Çikolatanın kalitesini ortaya çıkarmak için ve kötü kokulardan arındırmak amacıyla gerçekleştirilir. Bu aşamada Esans katanlarda bulunmaktadır.
♦Kalıplama;Kalıba dökme standart değildir, arz ve talebe göre değişkenlik gösterir. 
 
Ç İ K O L A T A   Ç E Ş İ T L E R İ 
 
BİTTER ÇİKOLATA: Bileşiminde en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi şeklinde en az %35 toplam kakao kuru maddesi içermeli. 
 
SÜTLÜ ÇİKAOLATA
Bileşiminde en az %3 yağsız kakao kuru maddesi olacak şekilde en az %25 toplam kakao kuru maddesi içeren,ayrıca en az %14 süt kuru maddesi ve en az %4 süt yağından oluşan, kakao yağı ve süt yağı toplam miktarı ise en az %25 olan çikolatadır.
 
BEYAZ ÇİKOLATA:Bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi ve en az %4i süt yağı olan çikolatadır. 
 
PRALİN
En az %25 i bitter olacak şekilde beyaz çikolata sütlü çikolata dolgulu çikolata v.s şeklinde olan çikolatadır. 
  
ÇİKOLATA TAVLAMA 
Tavlanan eritilmiş çikolata daha kolay biçim alır ve süslemelere uyacak biçimde parlak olur. Daha çok kakao yağı içerdiği için daha parlak bir görünüme ulaşan kuvertür, tavlanmaya en uygun çikolatadır. 
Çikolatayı benmari tenceresinde yada sıcak su havuzuna yerleştirilmiş kasede eritin. Kullanacağınız su sıcak olmalı, ama kaynar olmamalıdır. Çikolata bütünüyle pürüzsüz kıvama gelene kadar ve şeker termometresi 50 C’ye ulaşana kadar, 5-7 dakika tahta kaşıkla karıştırın. Erimiş çikolata kasesini, içinde soğuk (buzlu değil) su bulunan bir başka kaseye yerleştirin. Sık sık karıştırarak termometrenin 25 C’ye inmesini 3-5 dakika bekleyin. Sonra çikolatayı yeniden sıcak su kasesine oturtup 40C’ye kadar ısıtın. Çikolatanız kullanıma hazırdır. 
Dereceler değiiklik gösterebilir dereceniz yok ise tahmini olarak yapabilirsiniz. 
 
KUVERTUR 
Kakao yağı ve kakao kuru ham maddesi şeker ve aromalar ile elde edilen blok çikolatalardır. 
Kullanım Alanı Browni,Pasta ,muosse, gibi ürünler kalite ve lezzet elde edilmesi gerekiyorsa kullanılması gereken çikolata kuvertür dür.  
Madlen çikolatar kuvertürlerden elde edilir. 
 
KONFİSERİ
Bitkisel yağ ve kakao kuru ham maddesi şeker ve aromalar ile elde edilen blok çikolatadır. 
daha kolay erime  daha kolay soğuma  daha çıtır oluşundan dolayı kaplama işe yapan iş yerleri için  ve pasta dekor malzemelerinde kullanılır. Defalarca eritilmeye uygun değildir. 
 
FİLDİŞİ  (Beyaz Çikolata) 
İçerisinde kakao kuru hammaddesi yoktur kakao yağından şekerden ve farklı aromalardan elde edilebilir. Aynı zamanda bitkisel yaglardan da üretilebilir bu yüzden ben bunu çikolata olarak görmüyorum.  
 
GANAJ
Konfiseri ve Kuvertür den elde edilebilir. Hazırlarıda vardır bitkisel yağlardan elde edilir.Genellikle parlak oldugu için süslemelerde tercih edilir. 
Kazımalık olarak  dekor malzemesi olarak kullanılır Tavlayarak kullanılması daha parlak olmasına neden olur defalarca  ısıtılıp kullanılabilir. 
 
DOLGULU ÇİKOLATALAR
Dış Katmanı en az %25 çikolata olma suretiyle çeşitli dolgulu malzemesi ile doldurulan çiokolataladır.

Nesil uzun