4. Bölüm - Ana Yemek Tabağı ve Garnitür

Bir yemeği yemeden önce gördüğünüz için göze. koku duyusuna, damak zevkine ve atlanmaması gereken en son ise mideye hitap edebilmelidir. Bu bölümde ise  ''Garnitür''den  bahsedeceğiz

4. Bölüm - GARNİTÜR

Fransızca terim olan  '' garniture ''  Et veya balık gibi asıl yemeğin yanına eklenen sebze, patates vb. yiyeceklerdir.

Garnitür tüm dünyada bilinen ritüel bir konudur. Ana yemeklerin yanında verildiği gibi aperatif ürünlerin yanında da garnitür verilmektedir örnek olarak tostun yanında yada hamburgerin yanında verilen cips,sos, yeşillik gibi.

    
Garnitürler ana yemeğin yada ana ürünün, lezzette keskin olarak önüne geçmemeli, fakat kendi başına lezzetli olmalıdır bu çok önemli ve yemeğin tamamlayıcı unsurudur. Bu arada Soslar da aynı şekil geçerliliğe sahiptir.
Yemekte ana ürün, et-balık-tavuk-v.s. bunlardan hangisi varsa garnitürlerde renk, lezzet ve besin değeri açılarından uyumlu olmalıdır.

Garnitür miktarı ana yemeğin önüne geçmemekle beraber ana yemeğe eşlik edecek kadar olmalıdır
Garnitürde pasif renkler ana yemek tabağını boğmamalıdır bilakis ana yemeği ve tabağı canlandırabilmelidir. ( istisnalar hariç )
Ağır yemeklerin yanında garnitürler biraz o yemeği toparlayıcı olmalı ve hafif olmalıdır.
Garnitürleri hazırlarken tazeliğin korunmasına, pratik olabilmesine, çok basit olmamasına çalışılmalıdır
Garnitürler bir çok çeşit yapılabilir, soslu, sossuz, tek sebze, bir kaç sebze bir arada, üstü kızartmalı ( patates graten gibi ). Pilav ( pirinç, bulgur),  makarna, buğdayla yapılabilen keşkek gibi ürünler dahi garnitür olarak verilebilir.
Sadece sos garnitür değildir.
Garnitür hazırlarken lezzet vermesi için kullanılan ot ve baharatlar dikkatli seçilmelidir.
Garnitürler; nişastalı garnitürler (patates garnitürleri, pilav çeşitleri) ve sebze garnitürleri olarak ikiye ayrılır.
Kuru baklagiller haşlanmadan önce ıslatılmalıdır. Pişirilirken karbonat vb maddeler kesinlikle kullanılmaz. Haşlama suyuna tuz atılmaz. Su miktarı sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır.
Sebzelerin Haşlanmasında İki Farklı Yöntem Kullanılır. Taze fasulye, bezelye, bakla, ıspanak, karnabahar, Brüksel lahanası, patlıcan, kabak, patates vb sebzeler hafif tuzlu suda haşlandıktan sonra tereyağı ilave edilerek et, tavuk, balık yemeklerinin yanında garnitür olarak kullanılırlar.

Dip Not Bilgiler;

İngilizlere göre Sebze garnitürler ana yemek tabağında genelde sağ tarafında olması, pilav, makarna ve patates gibi karbonhidratlı ürünler ise tabağın sol tarafında olmalıdır.
Fransızlara göre ise tüm malzemelerin güzel bir dekorla tabağa yerleştirilmesi yeterlidir.
Ruslar ise maşa servisini daha çok tercih ediyorlar
             Yinede bu kurallar çok bağlayıcı olmamakla birlikte asıl olan ana yemek tabağında
             tüketicinin önündeki yemeği konforlu ve doğru adımlarla tüketebiliyor olmasını
             sağlamaktır.


Erdoğan Atabay