Et Pişirme Teknikleri
Et Nedir?
Eksojen aminoasitlerce zengin, gıdalar arasında üretimi kolay, hoşa giden lezzette, iştah açıcı, açlık duyumunu çabuk gideren, doyurucu yapısında hayati öneme sahip besin öğelerini yeteri miktarda içeren, bu nedenle beslenme bozukluklarını ve hastalıklarını kolaylıkla önleyen vazgeçilmez bir hayvansal besindir.

Kısaca yenilebilen tüm hayvansal dokulara et denilse de bilimsel olarak çoğunluğu kas dokusu olmak üzere kemik, kan, epitel, sinir, yağ ve bağ dokuları yapısında bulunduran memeli hayvanların, eti yenen yabani hayvanların ve diğer sağlıklı hayvanların, sağlıklı durumda ve ortamda kesilmeleri sonucu elde edilen yenilebilir kısımlar et diye adlandırılır.

Et Nasıl Pişirilir?
Et pişirmek zahmetli bir iştir. İstediğiniz kasaptan istediğiniz eti alın, en güzel şekilde marine edin, eti doğru pişirmezseniz bunların hiç bir anlamı kalmaz. Eti öncelikle sağlıklı bir şekilde pişirmeliyiz.

Peki ya Sağlıklı Et Pişirmek Neden Önemli?
Öncelikle yumuşak ideal bir et için et seçimine dikkat edilmeli. Yumuşak etin anahtarı marbeling denen dokusu ve kesinlikle dinlenmiş et olmalıdır. Taze kesilen ette 'ölüm katılığı' adı verilen bir sertlik oluşur, bu sindirmede ve pişirmede zorluklar yaratır. Kesim sonrası eti tüketmeden önce en az 24-48 saat, en fazla 28 gün özel soğuk odalarda yapılan sıvı ya da kuru yaşlandırma dediğimiz işlemler uygulanabilir. Uygulanan yanlış pişirme yöntemleri, yanlış marinasyonlar da eti sertleştirir; protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşturarak et besleyiciliğini kaybeder.


 
Et Pişirme Süreleri

Eti pişirmek için genelde 5 yöntem kullanılır bu 5 yöntem haricinde blue denilen bir yöntem daha vardır birazda onlara değinelim.
 
Blue: Etin her iki yüzü de 30 saniye ızgarada iz verilir. En diri et pişirme tekniği olarak bilinir.

Rare (Az) : Yüksek ısıda kısa sürede etin her iki tarafıda 1'er dakika mühürlenir. Et piştikten 5 dakika sonra dinlendirilerek servis edilir.

Medium Rare (Az Orta) : Her iki tarafı 2'şer dakika mühürlenir. İçi oldukça yumuşak ve açık pembe renktedir.

Medium (Orta) : Mühürleme sonrasında her iki tarafı da 3'er dakika pişirilir. Sadece etin ortası pembe renktedir.

Medium Well (İyi Orta) : Mühürleme sonrasında içi hafif ıslak kalana kadar pişirilir. Et pembe rengini kaybeder.

Well Done (İyi Pişmiş) : Et tamamen öldürülür, içinde sıvı kalmaz ve bütün besin değerlerini kaybeder.


Eti pişirme tekniklerine gelelim.



 
Haşlama Et Tarifi

Pek çok kişi tarafından tercih edilmese de en başarılı pişirme tekniklerinden birisidir. Eti haşlayarak pişirdiğimizde bize şöyle bir avantaj sunuyor aromasını kaybetmeyerek, besin değerlerini koruyarak pişiyor. Kaynamış suya attığımız etler belli bir süre tutularak pişirilir eğer çok yüksek ısıda pişirilirse et sertleşebilir ve yediğimizde pek hoşnut olmayabiliriz.

Kızartma Et Tarifi

Bu tarifimiz pek sağlıklı olmasa da  pek çok kişi tarafından sevilerek yenen bir tariftir. Bu pişirme tekniğinde pişirirken kullanmamız gereken ısı derecesi 200-250 derece arasındadır. Bu teknik derin yağda ve az yağda olmak üzere ikiye ayrılır. Kullanıcağımız yağ önceden kullanılmamış nötr bir yağ olmalıdır.

Sote Kavurma Et Tarifi

Bu pişirme tekniği ile eti kısa sürede kolayca pişirebiliriz. Küçük küpler halinde doğranmış etler yağ ile birlikte pişirilebilir. Bu yöntemde pişirme anında sürekli bir kaşık yardımıyla karıştırmalıyız. Bu teknikte besin öğelerini korur ve kısa sürede pişer.


Ağır Ateşte Pişen Et Tarifi

Bu pişirme tekniğinde az biraz su ekleyip ağır ağır düşük ısıda pişirebilirsiniz. Uzun süren bir işlem olsa da uğraşlarınızın sonunda verdiğiniz emekleri hakeden bir et yemekte olucaksınız.
 
 
Izgara Et Tarifi

Izgara pişirme tekniği çoğu et sever tarafından öncelikte olan bir tekniktir. Önceden ısıttığımız tavamıza eti atarak yoğun ateşe maruz bırakarak eti çok kısa bir sürede pişirebilirsiniz. Etin suyunu kaybetmemesi için pişirme anında hiç bir şekilde çatal veya bıçakla eti deşmemeliyiz.

 
Fırında Et Tarifi

Önceden 150-200 derece arası ısıttığımız fırınımız ile pişirebiliriz. Eti kızarmış istiyorsanız üstünü açık bırakarak kızartabilirisiniz eğer çok kızarmasını istemiyorsanız etin üstünü hava almayacak şekilde kapatarak pişirebilirsiniz. Fırında pişirmenin avantajı ise yağ eklemeyerek sağlıklı bir şekilde pişirmemizdir.


Rosto Et Tarifi

Rosto yapmak eti orta sıcaklıkta sık sık yağlayarak sıvı eklemeden üstü açık bir şekilde pişirme yöntemidir. Pek kullanılan bir tarif olmasa da bilmekte fayda vardır.
 
 
Poşe Et Tarifi

Etin besin değerlerini korumak için en iyi pişirme tekniklerinden birisi olan Poşe, nemli pişirme tekniği olarakta bilinir. Genelde yarısı suda veya buharda pişirilir.

Glaze Et Tarifi

Glaze pişirme tekniği etin pişirme suyu ile dışının kaplanması anlamına geliyor. Bu teknik Türk Mutfağında pek kullanılmasada Dünya Mutfaklarında kullanılan bir tekniktir.


Umarım sizler için yararlı bir yazı olmuştur. Daha çok pişirme tekniği istiyorsanız sitemizi takipte kalın.

Well Done et neden bütün besin değerini kaybediyor bütün besinler sadece sıvısındamı var etin burasını anlayamadım

Etler uzun süre piştiği zaman fazla yüksek ısıya maruz kaldığında ette ki kimyasal bileşikler artar. Bu kimyasalların yüksek miktarda alınmaları vücutta yaşlanmayı hızlandıran ve bizi hastalıklara açık hale getiren yangıya sebep oluyor.

Etler pişerken uzun süre pişince yüksek ısıya maruz kaldığından etin içinde bulunan kimyasal bileşikler artıyor. Bu kimyasalların yüksek miktarda alınmaları vücutta yaşlanmayı hızlandıran ve bizi hastalıklara açık hale getiren yangıya sebep oluyor.

Anıl Arslan